CMYK, RGB of Pantone?

Wat is het verschil tussen RGB en CMYK

Je hebt misschien weleens gehoord van RGB en CMYK maar omdat wij alle bestanden gratis converteren naar voor ons goede bestanden om te printen of te drukken, vallen we je nooit lastig met foutief aangeleverde bestanden. Toch lijkt het ons handig om in het kort antwoord te geven op bovenstaande vraag.

RGB kleuren

RGB staat voor rood, groen en blauw. Met deze kleurencombinatie kun je behalve zwart ook hele felle kleuren creëren doordat het uitgangspunt licht is. Denk hierbij aan een computerscherm. Een uitgeschakeld beeldscherm is zwart (kleurloos) door middel van toegevoegd licht ontstaan de kleuren.

CMYK kleuren

CMYK staat voor de kleuren Cyaan, Magenta en Yellow. Door de kleuren cyaan, magenta en geel te mengen ontstaat geen zwart, hooguit donkerbruin, daarom is de kleur zwart (K) toegevoegd.  Door deze vier kleuren in verschillende doseringen met elkaar te combineren kunnen alle kleuren in het CMYK-spectrum worden nagebootst.

PMS (Pantone) kleuren

Naast RGB en CMYK kleuren zijn er ook PMS-kleuren. Er zijn ruim 1100 kleuren gedefinieerd door het bedrijf Pantone, die elk hun unieke nummer hebben. Met deze unieke nummers wordt gegarandeerd dat een kleur overal ter wereld exact gelijk is. Hierdoor zijn Pantone kleuren uitermate geschikt voor bedrijfslogo's en huisstijlen. Pantone kleuren kunnen niet goed nagemaakt worden met CMYK omdat Pantone kleuren alleen worden gemaakt door 15 basis pigmenten inclusief zwart en wit. Door bepaalde hoeveelheden van één pigment te mengen met een bepaalde hoeveelheid van één andere pigment ontstaat er één kleur van alle Pantone kleuren. 

   CMYK en RGB Kleurmodel   

Wat is nou precies het verschil ?

Alle printers maken gebruik van licht-absorberende cyaan, magenta en gele toner, waarvan de kleuren worden gemengd met behulp van een optische techniek. CMYK-printers leggen de kleuren op het print- en drukwerk, waardoor als het ware het reflecterende licht wegvalt. Hierdoor zullen kleuren op papier anders zijn dan op een computermonitors.

Kleurverschillen RGB, CMYK met print-en drukwerk

Ik heb mijn flyer goed opgemaakt, maar toch verschillen de kleuren. Hoe kan dat ?

Je vergelijkt in eerste instantie de afdruk op papier (CMYK) met het resultaat op je scherm (RGB)

Wanneer jij je print -of drukwerk goed bekijkt kun je daarom toch nog minimale verschillen in de kleur zien. Ook de verschillende eigenschappen van diverse papiersoorten kunnen kleuren er net even iets anders uit te zien, dit is ook de reden waarom wij gratis papierproeven beschikbaar stellen met hierop steeds dezelfde afbeelding op diverse papiersoorten. Ook wanneer je de kleuren vergelijkt met de kleuren van je eigen printer kun je verschillen zien. De afwijkende productiewijze zou voor kleurverschil kunnen zorgen. Een andere mogelijkheid voor kleurverschil heeft te maken met de instelling van je beeldscherm. Kijk maar eens bij een grote wand met televisieschermen, ook hier zie je vaak bij hetzelfde beeld verschillende kleuren, dit alles heeft te maken met instellingen.

Dezelfde flyer afgedrukt bij verschillende bedrijven met kleurverschil, hoe kan dat ?

In de huidige markt worden printers aangestuurd door een RIP (Raster Image Processor), deze RIP "vertaalt" de PDF met tekst en beeld in kleur naar de uiteindelijke afdruk. Deze RIP's hebben ook allemaal hun eigen specifieke eigenschappen en hierdoor ook hun eigen interpretatie van kleurgebruik in een document. Door middel van regelmatig kalibreren, dat wil zeggen kleuren corrigeren heb je weinig last van kleurverschil. Kleurverschil kan ook ontstaan voor en na een onderhoudsbeurt waarbij onderdelen denk aan bijvoorbeeld een drum, nieuwe fuser en ontwikkelaar in gebruik wordt genomen, dit gebeurt na iedere miljoen prints.

En wat zijn dan de oplossingen?  

De meest simpele:

PrinterPro biedt de meest simpele en effectieve oplossing betreffende kleurbeheer namelijk een gratis proefprint.  Bestel je printwerk bij PrinterPro en vermeld dat je eerst een proefdruk wilt zien. Nu kun jezelf beoordelen of de kleuren aan je wensen voldoen.

Oplossing kleurbeheer voor Indesign en andere Adobe programma's:

Ga via www.welkomplot.nl naar downloads en uploads en vervolgens naar joboptions Adobe indesign, deze instellingen kun je laden in Adobe Indesign.

Een handleiding hiervan is te vinden bij komPLOT manuals, handleiding kleurmanagement Adobe Indesign.

 

Terug

Naar de homepage