Printen met witte toner

 

Printen met wit opent een scala aan mogelijkheden voor het maken van prints. Het leuke aan printen met wit is dat je naast CMYK-kleuren ook met witte inkt kunt printen, waardoor er op zwart papier, gekleurd papier, transparant papier en overhead sheets allerlei nieuwe mogelijkheden ontstaan. Printen met wit wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het maken van uitnodigingen op kraftpapier met een witte tekst, of het maken van mat zwarte visitekaartjes met een witte tekst. 

Opmaaktips: Hoe maak je je ontwerp? 

Printen op kraftpapier kan erg mooi zijn, maar niet ieder ontwerp werkt goed op kraft papier. Er zijn bij het printen met witte toner een aantal beperkingen in het ontwerpproces. Als je hier rekening mee houdt in het ontwerp kom je tot een veel mooier resultaat. Hieronder geven we je tips over waar je rekening mee moet houden als je een ontwerp gaat bedenken voor het printen met wit. 

Twee manieren van printen

Er zijn twee manieren waarop wij kunnen printen met wit. Het is slim om, voordat je je ontwerp gaat vormgeven, voor één van deze twee manieren te kiezen. Deze twee manieren hebben namelijk ieder hun eigen voordelen of nadelen en zorgen er dus voor dat je andere ontwerpkeuzes zult maken.

Eerst CMYK dan Witte toner

De eerste manier is dat de afdruk één keer door de printer gaat. Hierbij wordt wit als een extra kleur als laatst toegevoegd bovenop de CMYK-kleuren. 

Printen met Wit - Eerst CMYK dan kleur

Voordelen: 

Nadelen

 

Eerst Witte toner dan CMYK

Er zijn echter situaties waarbij je graag het wit ONDER de kleur geprint zou willen hebben. Je kunt het wit dan als een dekkleur gebruiken bijvoorbeeld omdat je kleuren frisser zou willen laten uitkomen of onder een foto. Dit is te zien in het tweede schema 'Eerst wit dan CMYK'. 

Printen met Wit - Eerst kleur dan CMYK

 

 

 

 

 

 

Voordelen 

Nadelen
  • De kleurlagen kunnen ten opzichte van elkaar verschuiven, waardoor ze net niet exact op elkaar liggen. Daardoor is het maken van bijvoorbeeld erg dunne letters met deze techniek niet aan te raden. 
  • Deze techniek is enkel geschikt voor 250 grams, en niet voor 350 grams kraftpapier. 

 

Tips bij het opmaken met witte toner

Dekkleur

Een dekkleur? Wat is dat eigenlijk en waar is dat voor nodig? Bij het printen met CMYK kleuren op papier gaat de printer er eigenlijk vanuit dat de ondergrond wit is. Toner is dan ook eigenlijk ietwat transparant, zeker in de lichtere kleuren. Dit zorgt ervoor dat je kleur wordt gemengd met de kleur van het papier. In de afbeelding hieronder zie je links een bestand. Rechts zie je hoe deze kleuren er uiteindelijk uit zullen gaan zien op kraft bruin. 

 

 

Kleuropmaak OrigineelKleur Transparantie Kraft Grijs

 

 

 Vlakken wit toevoegen

Je kunt dus een wit vlak gebruiken als dekkleur om een specifiek feller kleurresultaat te verkrijgen. Het witte randje wordt veroorzaakt door het feit dat de 2 lagen ten opzichte van elkaar kunnen verschuiven. Dit zie je in onderstaand VOORBEELD 1.

 

 

Witte Toner Voorbeeld 1

 

 

 

 

 

 

 

 

TIPS VOOR HET ONTWERPEN VAN WITTE TONER PRODUCTEN

 

 
  • TIP: Wat erg goed werkt is een volvlak wit toe te voegen in plaats van kleine onderdeeltjes. 

 
  • TIP: Spaar geen tekst uit en creëer geen kleine objecten of dunne tekst waarbij het zeer belangrijk is dat de witte en de kleur laag exact op elkaar vallen. 
 
  • TIP: Gebruik niet te dunne letters, maar een stevig lettertype

Fonts op Kraftpapier

 

 

 

PRINTEN MET WIT BESTELLEN